BLOG

Hamis weboldalak kiszűrése

2024.01.08 14:37

Hamis weboldalak kiszűrése

 Manapság igen elterjedt az online rendelés küldönböző weboldalakról. Ez által óvatlanul is belefuthatunk olyan weboldalba, amely hamis, csalók által üzemeltetett.
Mire érdemes figyelni online vásárlásnál, hogy kiszűrjük a hamis és megbízható webáruházak közötti különbséget? Erre adunk néhány tippet, hogy elkerüld az átverést:

Weboldal ellenőrzése

 Rendelés leadása előtt ellenőrizzük le a weboldalt!
Ma már számos lehetőség van különböző weboldalak hitelességét leellenőrizni, amely által megtudhatjuk, hogy valós vagy valótlan weboldal áll a háttérben.

URL ellenőrzése

 Az egyik fontos lépés, hogy az URL-t leelenőrizzük, hogy nincs-e benne elütés, betű csere, kihagyás. Pl. google - gooogle; 

Több olyan biztonsági program is létezik, amelyek felhívják a figyelmünket ha gyanús oldalon vagyunk.

Elérhetőségek

 Minden vállalatnak törvényesen fel kell tündteni az elérhetőségeit. Pl. Cégnév, E-Mail, telefonszám, adószám,cím. Ezek alapján könnyen kiszűrhető és leinformálható egy cég. Azonban ha ezek az adatok hiányosak, már fenn állhat a gyanú, hogy hamis a weboldal. 

Pozitív példaként tekintsék meg a weboldalunk elérhetőségét:

Fizetés

 Már önmagában is gyanakodhatunk, hogyha csak előreutalással lehet teljesíteni a fizetést. Bankszámlaszámot csak abban az esetben adjunk meg, ha a kiválasztott weboldal hitelességét ellenőriztük!

 

Adatvédelmi szabályzat hiányossága

 Minden webáruháznak rendelkeznie kell Adatvédelmi szabályzattal, amely alapján tájékoztatást nyújtunk, hogy kezeljük és védjük személyes adatait. Ha azonban nincs feltüntetve az Adatvédelmi szabályzat, abban az esetben gyanakodhatunk az oldal hitelességében. 

Jogszabályban előírt Adatvédelmi és ÁSZF tájékoztató bemutatása weboldalunkon:

Fogyasztóbarát weboldal 

 Minden webáruház köteles előzetesen tájékoztatást nyújtani az adatkezeléseiről, tehát köteles adatkezelési tájékoztatást közzétenni. Amennyiben az adott weboldalon fel van tüntetve a fogyasztóbarát embléma, jó esélyünk van az oldal hitelessége és törvényességeben bízni.